1. Tüm içerik bedava! Böyle devam etmesi için reklamlara tıklamayı unutma ;)

Düdüklüyle Kısa Sürede Yapılabilecek Yemekler

'Diğer' forumunda Seda tarafından 20 Nisan 2015 tarihinde açılan konu

  1. Seda

    Seda Admin Site Yetkilisi

    Puan:
    43,520
    Genellikle çeyize alınması gereken bir 'gereç' olarak görülür fakat et/tavuk haşlamak dışında pek de kullanılanmaz. Bende durum öyle değil, hem zamandan tasarruf sağlaması, hem enerjiden tasarruf sağlaması hem de besin değerlerini öldürmeden pişirmesi dolayısıyla benim vazgeçilmezimdir düdüklü tencerem :) Başta korkarak yapsam da kullandıkça ne kadar güvenli ve rahat bir şey olduğunu gördüm ve artık sürekli yemeklerimi düdüklüde yapıyorum. Bu başlıkta düdüklü tencereyle neler yapılır paylaşalım nasıl yapılır yeni gelinlere fikir olsun ;)

    İlk tarifim: Zeytinyağlı Pırasa
    Doğrama işlemlerini saymazsak 5 dakikada pişiyor mis gibi oluyor :asik
    DSC_0004.jpg
    Bildiğiniz pırasa yapımı aslında. Tek fark normal tencerede 50 dakika pişirmek yerine düdüklüde pişiriyoruz.
    Malzemeler:
    • Pırasa
    • 2 tane havuç
    • 1 kuru soğan
    • 1 tomates (veya salca)
    • 1 çay bardağı zeytinyağı
    • tuz
    • yarım küp şeker (isteğe bağlı)
    • limon
    • yarım kahve fincanı pirinç (ben pirinç sevmediğim için kullanmıyorum)
    • Ve tabii ki düdüklü tenceremiz :asik
    Yapılışı:
    Malzemeleri soyup bir güzel temizliyoruz.
    pırasa.jpg
    1. Havuçları yuvarlak yuvarlak doğruyoruz.
    2. Pırasaları uzun uzun ve verev olacak şekilde doğruyoruz (ilk yapışım olduğu için ben biraz kısa doğramışım :p)
    3. Kuru soğanı küp küp yemeklik doğruyoruz.
    4. Yağı düdüklüye koyup kızdıktan sonra soğanları ekleyerek kavuruyoruz. 2-3 dakika sonra havuçları ekleyerek 3-5 dakika daha kavurmaya devam ediyoruz. Bu aşamada Kettle'da su ısıtıyoruz.
    5. Pırasaları ekliyoruz. İsteğe bağlı olarak salça/domates sosu/domates rendesi ekliyoruz. Kaynamış suyu ve tuzu ekliyoruz. Malzemeler görünecek kadar su ekliyoruz, fazlasına gerek yok. Bol limonlu sevenler 1 limonun suyunu bu aşamada ekliyoruz. Pirinç koyacak olanlar bu aşamada pirinçleri ekliyorsunuz ;)
    6. Malzemeleri güzelce karıştırıp düdüklü tenceremizin kapağını kapatıyoruz.
    7. Düdüklüden düdüklüye bu pişme süresi değişiklik gösterebilir. Fissler için konuşuyorum 5 dakika içinde benim düdüklümün tıpası çıkıyor ve altını kapatıyorum. Bundan sonra çok bekletmeye gerek yok, düdüklü tencereyi lavaboya oturtup soğuk suyun altına tutuyoruz. Sapında bulunan mandal içerideki basıncın göstergesi, siz suya tuttukça o mandalın gevşediğini göreceksiniz. En son içinde kalan havayı da çıkarak açıyorum ve borcama aktarıyorum.

    Soğuyunca da afiyetle yiyoruz :):acim
     
  2. burcu sserdar

    burcu sserdar Üye+

    Puan:
    2,275
    limonlu pırasa sevdiğim yemeklerdendir ellerine sağlık nefis görünüyor @Seda tarif için teşekkürler :)
     
    Seda bunu beğendi.
  3. ea9187

    ea9187 İnci Üye+

    Puan:
    5,480
    düdüklüden çok korkuyorum ama 50 dklık yemeğin 5 dk da olacağını düşününce korkularımın üstüne gidebilirim diye düşünüyorum :p
     
    minininap bunu beğendi.
  4. Seda

    Seda Admin Site Yetkilisi

    Puan:
    43,520
    Güvenlik önlemleri iyi olan bir düdüklü alırsan aslında korkulacak hiçbir yanı yok ;) Aynen bir de düdüklü değil de ben 5 dakikada yemek yapmışım havalarına giriyor insan o da çok güzel bir duygu :p
     
    ea9187 bunu beğendi.
  5. ea9187

    ea9187 İnci Üye+

    Puan:
    5,480
    bana da gittiğim bi yer fissler düdüklü tencere önermişti. ama ben nasıl korktuysam öcü gibi bakmıştım tencereye :D çalışan bayanlar için hayat kurtarıcı o zaman :)
     
  6. türkan

    türkan Süper Üye+

    Puan:
    28,950
    Bende zeytinyağlı yeşil fasulye yapmıştım :) sadece 10 dk da sofradaydı :) tabi hazırlıktan sonra :D
     
    Seda bunu beğendi.
  7. Seda

    Seda Admin Site Yetkilisi

    Puan:
    43,520
    Annem ve bizim ailenin tüm kadınları 20-25 yıldır fissler kullanıyor, bana da o yüzden fissler aldık. Eğer hala almadıysan kesinlikle fissler al güvenlik önlemleri çok fazla. Bana da alırken babam 'sedaya almayalım nasılsa kullanmaz' diye dalga geçti ama elim ayağım oldu mutfakta resmen :asik
     
    mldfyz bunu beğendi.
  8. Seda

    Seda Admin Site Yetkilisi

    Puan:
    43,520
    Eveeet benim de ilk yemeğim zeytinyağlı fasülyeydi geçen yaz :) Hatta tüm yaz onu yapınca eşime fenalık geldi kışın yapmadım hiç buzluktakileri :D
     
    Nazmiyee, mldfyz ve türkan bunu beğendi.
  9. türkan

    türkan Süper Üye+

    Puan:
    28,950
    :cokkomik ama çok hızlıca oluyor ki biz napalım cezbediyor :D
     
  10. türkan

    türkan Süper Üye+

    Puan:
    28,950
    Patlıcan Musakka demişim ama türlü :D yanlış oldu :D

    - 4 adet patlıcan ( siyaha çalan patlıcan ve çok boz patlıcan acı olur tam ortası olsun :D )
    - İsteğe göre kemikli veya kemiksiz et ( etsiz de yapılabilir hemde pek leziz olur )
    - 2 patates
    - 1 domates
    - 1 soğan
    - 2 sivri biber
    - 4 diş sarımsak ( daha az veya çok olması sarımsak sevgimize bağlı )
    - 1 kaşık salça ( biber veya domates )
    - Zeytinyağı
    - pul biber, karabiber, tuz

    Patlıcanları soyalım. sonra bir kapta güzelce tuzlayalım 15 dakika bekletelim acı suyu gitsin. patatesi de küp küp doğrayalım. düdüklüye sıvı yağımızı koyalım hafif kokusu gelince etimizi üzerine ekleyelim.. Et birazcık renk değişince ( 2 - 3 dk ) soğanı ekleyelim..Soğan pembeleşinceye kadar takmamaya dikkat ederek kısık ateşte ( 1-2 dk ) çevirelim.. Ardından önce salçayı sonra patatesi ekleyip güzelce karıştıralım..onlar pişerken patlıcanları 2 - 3 su ile yıkayalım. yemeğin üzerine ekleyelim.. ( artık asla karıştırmak yok :D )domateslerimizi soyup minik küpler doğrayalım patlıcanın üzerine serelim.. Biberlerimizi doğrayalım domatesin üzerine ekleyelim.. en üste de doğranan sarımsaklar, tuz karabiber ve pul biberi ekleyip 1- 1.5 çay bardağı su koyup ( sebzeniz kış sebzesi veya su bırakmaz gibiyse fazlalaştırın ) düdüklüyü kapatalım.. Düdüklünün öttüğünü duyunca :D 8 - 10 dk kadar pişirin:D ve hazırrr :) Normalde 30 dakikadan önce pişmezz :) ilk yaptığım an hemen resim atcam.
     
    Son düzenleme: 23 Haziran 2015
    Nazmiyee ve Seda bunu beğendi.
  11. Ezgi

    Ezgi Aday Üye

    Puan:
    0
    Zeytinyağlı pırasaya bayılırımmmmmmmm :) Olsa da yesek :p
    Ben henüz yemek yapma girişiminde bulunmadım ama annem de çok pratik olduğunu söyledi.Nohut fasulye gibi yemekleri annem genelde düdüklü tencerede yapıyor :)
     
    Seda bunu beğendi.
  12. Seda

    Seda Admin Site Yetkilisi

    Puan:
    43,520
    Evdeki patlıcanla patlıcan salatası yapmayı düşünüyordum ama çok fena canım çekti yarın bundan yapacağım fotoğraflayacağım bebek ;)
     
  13. Seda

    Seda Admin Site Yetkilisi

    Puan:
    43,520
    Aynen özellikle nohut, fasülye, barbunya çok rahat oluyor ;) Senden de bekliyoruz hadiiiiii :)
     
  14. Ezgi

    Ezgi Aday Üye

    Puan:
    0
    Ablacım ben henüz o aşamaya gelemedim ya :p evlenmeden öğrenicem diyorum inanır mısın hep bir şey çıkıyor :p
     
    Seda ve mldfyz bunu beğendi.
  15. Seda

    Seda Admin Site Yetkilisi

    Puan:
    43,520
    Geleneksel misir haslama mevsimi geldi :) duduklude yapmak hem kolay hem de pek bi lezzetli oluyor ;) tabii aldiginiz misirin kart olup olmamasinin da etkisi vardir ama benim misir pisirme formulum su sekilde:
    - Misir kocani, kabugu ve puskulu guzelce yikanir kotu olan varsa ayiklanir.
    - Hepsi dudukluye konur uzerine biraz tuz ve bol su eklenir.
    - Dudukluden dudukluye degisse de Fissler icin konusuyorum 30 dk kadar pisirilir (misir kokusu mutfagi sarinca duduklu kapatilir).
    - Aceleniz varsa suyun altinda bekletin yoksa 10 dk buharin gecmesini bekleyin ve duduklunun kapagini acin.
    - Afiyet olsun ;)
    image.jpg image.jpg
     
  16. Seda

    Seda Admin Site Yetkilisi

    Puan:
    43,520
    ahahaha inanmaz olur muyum ben de öyle 7 yıl geçirdim evlenince öğrenmeye başladım :D
     
    Sahra bunu beğendi.
  17. Asyaes

    Asyaes İnci Üye+

    Puan:
    6,927
    Seda ablacım su pırasayı bir türlü yiyemiyorum. Hiç sevemedim. :duygusuzBu başlık altında yapılabilecek başka yemekler yok mu. :D anneme yapayım gidince. :D
     
  18. Ezgi

    Ezgi Aday Üye

    Puan:
    0
    hep diyorum idolsün :p
     
  19. Seda

    Seda Admin Site Yetkilisi

    Puan:
    43,520
    :* <3<3<3
     
  20. Seda

    Seda Admin Site Yetkilisi

    Puan:
    43,520
    Dünün yemeğini yaparken fotoğraflarını çektim, çok pratik kurtarıcı bir yemek benim için ;) Buzlukta olan malzemelerle yapabildiğim için de pratik oluyor tabii ;) Hemen tarifini veriyorum :*
    IMG_1265.jpeg
    1- Yaklaşık 1 kahve fincanı zeytinyağını düdüklü tenceremize koyuyoruz.
    2- Yemeklik doğradığımız soğanı kavuruyoruz.
    3- İyice kavurduktan sonra 2 yemek kaşığı biber salçasınıekliyoruz.
    4- İsteğe bağlı olarak 2 diş sarımsağı ekliyoruz güzelce kavuruyoruz. IMG_1263.jpeg
    5- Kuşbaşı etimizi ekleyerek rengi dönene kadar kavuruyoruz.
    6- Üzerini biraz geçecek şekilde sıcak su ekliyoruz.
    7- Düdüklümüzün kapağını kapatıyoruz (Fissler için 2. ayarda 2-3 dakika yeterli)
    8- Etlerimiz yumuşarken sebzeleri doğrayıp yıkıyoruz.
    9- Düdüklüyü güvenli bir şekilde açtıktan sonra sebzelerimizi ekliyoruz. İsteğe bağlı 1 domates ekleyebilirsiniz ;)
    10- Tuz, karabiber, acı kırmızı biber ve tobasco sos ekliyoruz (isteğe bağlı). Normal tencere kapağını kapatıp sebzeler yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişiriyoruz.
    IMG_1264.jpeg

    Afiyet olsun bu kadarcık ;)
     
    Deniz Medine bunu beğendi.

Bu Sayfayı Paylaş